Størstedelen af sundhedsvæsenets klimaaftryk stammer fra forbrug af varer og tjenesteydelser. Derfor er prioriteringen reduktion, genbrug og så genanvendelse.
Overordnede indsatsområder
Vi arbejder med tre overordnede indsatsområder: Først og fremmest skal vi reducere forbruget, dernæst skal vi bruge produkter flere gange, og endelig skal vi sørge for, at vores affald er materialer, der kan genanvendes.
Den største bæredygtige gevinst opnås altid ved at sætte forbruget ned. På hospitalerne skal det naturligvis ske uden at påvirke hverken kvaliteten, effektiviteten eller arbejdsmiljøet i klinikken.
Når vi skal reducere forbruget i de kliniske aktiviteter, skal udvikling og implementering ske i nært samarbejde med medarbejderne i klinikken, så løsningerne fungerer både fagligt og dagligt.
Der er også en stor bæredygtig gevinst ved at bruge produkter mere end én gang.
Det kan fx være at skifte engangssakse ud med en flergangssaks, at reparere udstyr i stedet for at smide ud, at genbruge møbler og inventar andre steder og noget så simpelt som at drikke kaffen af en kop, der kan vaskes op, i stedet for et engangskrus, der ryger i skraldespanden.
Men det er komplekst at ændre på arbejdsgangene i klinikken. Der er behov for data og analysearbejde på området, for at vi kan foretage de rigtige prioriteringer og ændringer i indkøb og arbejdsgange inden for fx operationsområdet, hvor forbruget er størst.
Affald kan ikke helt undgås på hospitaler, men der er stort potentiale for at genanvende de materialer, der kasseres. Og helst på en måde, hvor materialernes værdi bevares.
Problematikken skal angribes fra to vinkler: Dels skal det gøres nemt for medarbejderne at sortere affaldet ude på afdelingerne. Dels skal hospitalerne som store indkøbere samarbejde med leverandørerne om at ændre hele værdikæden. Produkter og emballage skal være forberedt til genanvendelse. Fx kan sammensmeltning af flere plasttyper eller af plast og metal gøre genanvendelse svær eller umulig.
Udledningen kommer fra forbrug
Cirka 70 % af den samlede CO2-udledning fra hospitalerne stammer fra forbruget af varer og tjenesteydelser. Hvis vi vil udnytte de største potentialer for at reducere både klima- og miljøaftryk fra hospitalerne, skal vi fokusere på det.
Vi skal købe rigtigt ind, sænke forbruget og samtidig bevæge os væk fra blot at forbruge og kassere, til at genbruge og genanvende mest muligt. Altså vende udviklingen fra lineær til cirkulær økonomi.
Region Midtjylland har tre konkrete mål for cirkulær økonomi i regionen i 2030:
- 30% reduceret forbrug
- 30% reduceret affaldsmængde
- 70% genanvendelse
Målene tager udgangspunkt i forbruget i 2018 og skal nås inden 2030.
Der har traditionelt været stort fokus på hospitalernes forbrug af energi, vand og varme. Men energiforbruget udgør kun ca. 5% af et hospitals CO2-udledning (i følge Region Midtjyllands klimaregnskab).