Med blikket rettet mod en generation af babyer i 2030, der ikke bliver udsat for plastikforurening og uønsket kemi fra sundhedsvæsenet, er projektet Born Green Generation (BGG) rykket ind på føde-, neonatal- og pædiatriske afdelinger på Region Midtjyllands fem somatiske hospitaler.  

Og det er der god grund til.  

Projektets mission er nemlig både at eliminere unødigt brug af plastik og at udfase den uønskede kemi fra plastik, som fostre, børn og mødre kan blive udsat for i deres kontakt med sundhedsvæsenet.  

Projektet har fokus på de første 1000 dage fra undfangelse og til barnets toårs fødselsdag. I denne periode er både mor, foster og senere barnet særligt sårbare for følgevirkningerne af plastikforbruget.  

BGG er et europæisk projekt som den globale NGO Health Care Without Harm (HCWH) leder. Region Midtjylland er én af flere partnere. 

Plastik og kemi har stor indflydelse

Plastikken indvirkning på mennesker, klima og miljø. Kilde: Turning the plastic tide - HEAL, link klik på billedet.
Plastikken indvirkning på mennesker, klima og miljø. Kilde: Turning the plastic tide - HEAL, link klik på billedet.

Plastik og den kemi, det kan indeholde, kan have store konsekvenser for vores planet - både når det gælder klima, miljø og sundhed: 

Før brug kræver det både store mængder energi og forurener at udvinde og forarbejde de råstoffer, plastikken består af. 

Under brug kan de uønskede kemikalier migrere ind i kroppen, når vi er i kontakt med produkterne. Her kan både kemi og mikroplastik gøre skade. 

Selvom meget plastik i dag sendes til genanvendelse, er efterlivet for plastikprodukter fra sundhedsvæsenet besværliggjort af både regler og genanvendelsesudfordringer. Noget der forstærkes af, at den kemi, der én gang er tilsat, fortsætter i kredsløbet af materialer. Derfor arbejder projektet også med hele plastikkens og kemiens livscyklus - fra vugge til grav.

Adfærd, kultur og politik

For at nå projektets mål arbejder vi sammen med vores internationale partnere på flere indsatser, der rangerer fra helt tæt på klinikken til EU-politik: 

Vi arbejder på at identificere, prioritere og udbrede de tiltag og den adfærd på afdelingerne, som allerede nu reducerer mængden af unødvendigt plastiskforbrug og uønsket kemi. Vi undersøger alternative produkter og arbejder sammen med indkøbsfunktionen og leverandørerne om mulighederne for nye produktkrav. Det er vores mål at teste mindst ti nye tiltag – og at udvikle og gennemføre interne træninger i cirkulær økonomi. 

Projektet har også fokus på den dialog, der foregår mellem sundhedsfaglige og forældrene, så de også bliver informeret om og støttet i, hvordan de kan reducere deres eksponering for plastik og uønsket kemi.  

Til sidst understøtter vi også det europæiske og globale politiske arbejde for at skabe en bæredygtig praksis, når mødre og børn kommer i kontakt med sundhedsvæsenet - blandt andet gennem vores deltagelse i den europæiske styregruppe for projektet. 

Det daglige arbejde foregår i et tæt samarbejde mellem centeret og de relevante afdelinger på regionens fem hospitaler. Der er nedsat en styregruppe med deltagelse fra bl.a. klinikken og flere arbejdsgrupper er under etablering.  

Det internationale udsyn er dog en vigtig del af det europæiske projektets DNA. 

Europæisk projekt

Projektet ejes af den internationale NGO Health Care Without Harm, HCWH, som har etableret et bredt europæisk partnerskab omkring projektet Born Green Generation, som Region Midtjylland er en del af.  

Den private fond Flotilla Foundation støtter projektet økonomisk. 

I Center for Bæredygtige Hospitaler er der ansat to projektledere på projektet, begge i deltidsstillinger, Vicki Sherman Dyeremose og Annette Qvistgaard. 

Kontakt

Annette Qvistgaard

Projektleder

Born Green Generation

+45 2423 7239

anqvis@rm.dk

 

Vicki Sherman Dyeremose

Projektleder

Born Green Generation

vicdye@rm.dk