Fem målsætninger har tegnet arbejdet

I 2021 lød startskuddet til bæredygtighedsarbejdet på fødevareområdet, da de fem regionale hospitalskøkkener blev enige om fem målsætninger:

  • En reduktion af madspild på 25 %
  • En reduktion af klimaaftrykket fra fødevareindkøb i kantinedriften på 30 % og en reduktion af aftrykket fra patienternes mad på 10 % (for ikke at gå på kompromis med ernæringskravene).
  • En reduktion af engangsemballage
  • At sikre, at der affaldssorteres efter affaldsplanen
  • At der arbejdes hen imod 90 - 100 % økologi (svarende til et økologisk spisemærke i guld)

For at leve op til målsætningerne blev der ansat en bæredygtighedskonsulent, som i dag sidder på CfBH.

Målsætningerne er 2025 mål, og en af de opgaver, der i øjeblikket ligger i projektet, er at lave en samlet afrapportering og at udarbejde nye for den kommende periode.

Indragelse af medarbejdere er nøglen

Skal de fem målsætninger veksles til mere bæredygtige hospitalskøkkener, skal det i høj grad ske ved at få medarbejderne engageret i dem. Derfor er det også et indsatsområde i projektet, der har hjemsøgt midler til bl.a. at løfte medarbejdernes kompetencer indenfor bæredygtighed og økologi.

En anden hjørnesten har været at etablere et ambassadørnetværk på tværs af alle led og enheder. De mødes tre gange årligt og har fokus på både at udvikle og kvalificere bæredygtige idéer. Det har været en stor succes og skabt et stort flow af bæredygtige tiltag. Det har blandt andet sat et stort fokus på unødvendigt forbrug og steder, hvor det har været muligt at skifte fra engangs- til flergangsprodukter.

Grønnere hospitalskøkkener

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Projekter drives af enhederne

Generelt er arbejdsmetoden i projektet, at Bæredygtighedskonsulenten sætter rammer og står for fx kompetenceløft, men at de enkelte projekter og tiltag drives i de enkelte hospitalskøkkener. Denne arbejdsmetode understøttes i høj grad af enhedernes egne nysgerrighed, som bl.a. kommer til udtryk i mindre lokale arbejdsgrupper, hvor de hospitalskøkkener, der er interesseret i en given problemstilling, går sammen (ofte med bæredygtighedskonsulenten) om at finde løsninger.

De tiltag, der er blevet løftet ude på enhederne, er blandt andet svanemærkning af patientkøkkenet i Randers, afsøgning af den digitale dagsorden for at finde mulige løsninger på madspild på sengeafsnittene og implementering grøn mødeforplejning.

I projektet bliver alle tiltagene monitoreret, og der samles data for at kunne se, hvordan arbejdet skrider frem i forhold til at leve op til målsætningerne.

Fødevareprojektets organisering

Stillingen som bæredygtighedskonsulent er finansieret med midler fra hver af de fem hospitalskøkkener. Derudover er der i projektet også ansat en studentermedhjælper, der hovedsageligt har fokus på at registrere og indsamle data.

Mange af projektets aktiviteter er finansieret af Fonden for økologisk landbrug, der i målsætningsperioden har støttet med ca. 3,2 millioner kroner til kompetenceløft af medarbejderne i køkkenerne inden for både økologi og bæredygtighed.

Region Syddanmark har i Danske Regioners strategi ”Grønne Hospitaler” lead på fødevareområdet, og derfor er det også en del af projektet fremadrettet at bidrage med erfaringer og andet, der kan understøtte Region Syddanmarks arbejde.

Kontakt

Malene Teilmann Sørensen Malene Teilmann Sørensen

Malene Teilmann Sørensen (barsel)

Ernæringsfaglig bæredygtighedskonsulent

Fødevarer

+45 2960 6495

mateso@rm.dk