Stort potentiale

90 % CO2e-besparelse hver gang vi bruger et flergangsmetalinstrument frem for et engangsmetalinstrument. Sådan lyder potentialet i Metalprojektet, som netop arbejder med at skifte forbruget fra engangs- til flergangsmetalinstrumenter på regionens hospitaler.  

Rejsen for et engangsmetalinstrument begynder langt fra Danmark - ofte i Pakistan. Her bliver råstoffer både udvundet, forarbejdet og bearbejdet til forskellige instrumentsæt, som steriliseres, pakkes og skibes til Danmark. Her bliver de brugt til alt fra komplicerede operationer i timevis til at klippe en enkelt snor over, når der sys. Når et instrument er brugt eller forseglingen brudt, skal instrumenterne kasseres som klinisk risikoaffald. Som lovgivningen er i dag, betyder det, at metalinstrumenterne køres direkte til forbrænding. Udover miljø- og klimakonsekvenserne er det også en dyr type affald at komme af med. 

Derudover er der også en forsyningssikkerhedsvinkel på projektet. 

Region Midtjylland bruger årligt omkring 120.000 engangsmetalinstrumentsæt, som alle indeholder flere instrumenter. 

Stor analyse førte til projekt

Det er en viden, der blandt andet kom frem i Metalanalysen fra 2021. Her blev mængden af engangsmetalinstrumenter, regionen brugte, kortlagt sammen med det bæredygtige potentiale i et skifte til flergangsalternativer. Efter en række mindre projekter, blev der i 2022 oprettet en styregruppe, lavet en implementeringsplan og undersøgt, hvad der skulle til for at skifte. 

I dag er der fire arbejdsgrupper under styregruppen, nogle er færdige, mens andre er ved at starte op: 

1: Potentialeanalysen - en gennemgang af alle 120.000 varenumre med henblik på at klarlægge potentialet for et skifte til flergangsalternativer. 

2: Arbejdsgang og logistik - der undersøger, hvad der skal ske på afdelinger, før de kan skifte. Specielt med blik på hygiejne, opbevaring og håndtering.  

3: Kapacitetsanalysen - som blev til en samlet analyse af kapaciteten på sterilområdet i regionen. Den viste, at der vil være en 4 % stigning af instrumenter, der sendes til sterilcentralerne, hvis hele regionen skifter til flergangsmetalinstrumenter. 

4: Businesscasen - der ser på, hvordan økonomien i projektet ser ud. De første beregninger tyder på, at de investeringer, der skal lave i forbindelse med skiftet, er tjent hjem på omkring 2 - 3 år.

Implementering er højest på den aktuelle dagsorden

I dag er kræfterne i projektet i høj grad rettet mod implementering. Vi samarbejder tæt med interesserede afdelinger, sterilcentraler, service- og logistikafdelinger og andre interessenter. I starten af 2024 blev det til en stor skalp, da regionens største forbruger af engangsinstrumenter, Fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, skiftede 25.650 årlige engangsinstrumenter ud med 350 genanvendelige flergangsmetalinstrumenter. 

Center for Bæredygtige Hospitaler leder projektet ved projektleder Mathias Sehested Hansen. Arbejdet foregår i tæt samarbejde med styregruppen og de tilhørende arbejdsgrupper. 

Kontakt

Mathias Sehested Mathias Sehested

Mathias Sehested

Udviklingskonsulent

Metalprojektet

+45 2051 3464

masehs@rm.dk